Let’s go digital: hoe speel je in op digitalisering als school?

Door digitalisering is veel van offline naar de online wereld verplaatst, zo ook in het onderwijs. Maar hoe geef je dit vorm op school? Juist een goede combinatie tussen fysiek en digitaal spreekt veel kinderen aan. Zo heb je nog steeds sociale contacten en interactie met anderen maar speel je ook in op de behoefte om meer online te doen. Dit laatste bereidt kinderen voor op de toekomst en biedt veel mogelijkheden als het gaat om innovatie en nieuwe vaardigheden opdoen. Hoe je digitalisering precies kan implementeren op school, komt in deze blog aan bod.

Bied nieuwe vakken aan

Digitaal onderwijs creëert vele innovatieve mogelijkheden als het gaat om vernieuwend onderwijs. Door het massale gebruik van digitale middelen is het belangrijk dat kinderen hier ook goed mee om kunnen te gaan. Daarom is het overbrengen van kennis op het gebied van informatietechnologie – dus programmeren bijvoorbeeld – en het gebruik van verschillende systemen essentieel voor de toekomst. Door leerlingen kennis te laten maken met hetgeen wat achter het beeldscherm gebeurt, kan affiniteit met IT en techniek geprikkeld worden. En laat dat nou net een vakgebied zijn waar enorm behoefte is aan toekomstige werknemers!

Digitale leermiddelen

Naast nieuwe vakken, is de inzet van nieuwe middelen ook onderdeel van vernieuwend onderwijs. Er zijn veel digitale leermiddelen die meegaan met de ontwikkelingen binnen de digitalisering. Onderwijs op maat dat inspeelt op de interesses van leerlingen en die bijdragen aan het leerproces worden bijvoorbeeld aangeboden door Smart2Scool. Door allereerst advies in te winnen over wat praktisch is, effect heeft en aansluit bij het ontwikkelingsproces van kinderen kan gekozen worden bepaalde leermiddelen. Spelenderwijs dingen leren is een methode die bij veel kinderen goed aansluit. Wanneer leerlingen een korte spanningsboog hebben en snel afgeleid worden, is het gebruiken van software of applicaties met veel tekst en informatie niet interessant. Door vanuit de beleving van kinderen te kijken naar hoe nieuwe informatie het beste opgepikt wordt, kun je bepalen welke digitale leermiddelen het meest geschikt zijn.

Nieuwe leermethoden

Het implementeren van digitale middelen vereist een andere aanpak dan wanneer enkel wordt gekozen voor de reguliere manier van lesgeven. Het gebruik van digitale applicaties en systemen betekent ook dat de manier van leren verandert. Normaliter focust het onderwijs zich met name op het verkrijgen van feitenkennis. Nu digitale middelen genoeg mogelijkheden bieden om informatie op te zoeken is het belangrijk om leerlingen te laten inzien dat het van groot belang is om kennis toe te kunnen passen. Wanneer je complexe systemen hebt en weet hoe verschillende onderdelen opgelost kunnen worden, kan je dit dan ook toepassen op het grotere geheel? Daarnaast verandert technologie snel. Het adaptieve vermogen en flexibiliteit zijn daarom nodig om leerlingen ‘futureproof’ op te leiden.

adminvlucht

Related Posts

MyMepal; voor ieders wat wil

Dit zijn de beste tips voor als je een snelle en goede scriptie wilt schrijven!

10 uitspraken van docenten en leerlingen

10 uitspraken van docenten en leerlingen

12 types leerkrachten waar je vroeger sowieso les van kreeg

12 types leerkrachten waar je vroeger sowieso les van kreeg

No Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *