12 types leerkrachten waar je vroeger sowieso les van kreeg

12 types leerkrachten waar je vroeger sowieso les van kreeg

We zijn allemaal jong geweest en we hebben allemaal verschillende types leerkrachten gehad. Sommigen waren memorabel en zijn vereeuwigd in je geheugen. Hun goede mopjes brengen je nog steeds aan het lachen. En de wijze raad die ze je meegaven, volg je nog steeds. Andere leraren waren dan weer niet zo leuk…

 1. Het mamaatje
  Iedereen had wel een surrogaat mama als lerares. Ze is streng maar rechtvaardig. En dat maakt haar fantastisch. De lessen werden doordacht gegeven en ze leerde je écht iets bij. Was je wat ziekjes, dan had de mama-lerares dat meteen in het oog. Je kreeg goedbedoeld advies mee zoals ‘ga eens lekker vroeg slapen vanavond’. Het mamaatje was een van die types leerkrachten die je vandaag nog altijd mist. Kom je haar tegen op straat, dan herkent ze jou ook meteen.
 2. De leerkracht die NOOIT controle had
  Iedereen kent het wel: een piepjonge leraar die voor de eerste keer een klas voor zich heeft. Dit kon goed of simpelweg rampzalig aflopen. De klas rook het angstzweet van deze beginnende leerkracht en wist meteen de zere plek te raken.
 3. El sympatico
  Meneer of mevrouw sympatico was een van de leukste types leerkrachten. De lessen startten met interessante en actuele onderwerpen. Hij stelde vragen zoals ‘hebben jullie dat ook gezien op tv of in de krant?’. Vaak werden er filmpjes getoond of liedjes opgezet tijdens zijn/haar les. Voor je het besefte, was er weer een halfuur voorbij. Bovendien scoorde hij ook hoog met zijn mopjes. Zelfs in zijn testen werden grapjes en raadsels gebruikt. El sympatico was très sympathiek.
 4. De leerkracht die bezeten is van zijn vak
  Je anglofiele leerkracht Engels die met zo’n sterk Brits accent spreekt en dat ook van jou verwachtte, of de leerkracht chemie die van gekke experimenten houdt. Het zijn voorbeelden van leraren die bezeten zijn van hun vak. Eigenlijk was dit heel leuk en mooi. Hun enthousiasme straalde af op jou. Maar toch: te veel is soms te veel. De leerkracht wiskunde die ‘voor de lol’ nog wat extra vergelijkingen wilt maken? Euh, nee, bedankt.
 5. Mr. Hottie
  Tijdens zijn les waren alle meiden muisstil. Niemand wilde een woord missen van wat ‘de hottie’ zei. Staren en dagdromen, daaruit bestonden zijn lessen. Welk vak hij ook geeft, jij zal erin uitblinken. Iedere school had wel een Mr. Hottie.
 6. De viezerik…
  Er waren van die types leerkrachten die altijd een beetje creepy waren. Ze keken je raar aan, krabden aan hun kruis terwijl ze voor de klas stonden, of maakten gewoon vieze opmerkingen. Tijdens een toets kwamen ze dan erg onsubtiel achter je staan om over je schouders mee te gluren. Brrr…
 7. Liever-lui-dan-moe
  Stiekem vond je Meneer of Mevrouw liever-lui-dan-moe niet zo erg. Hij/zij gaf liever geen les, zodat de tijd rustig kon benut worden door de krant te lezen, of een sudoku of kruiswoordraadsel in te vullen. De leerlingen kregen dan een grote opdracht die ze in stilte moesten oplossen. In principe was dat niet zo erg want je kon er ook voor kiezen om gewoon lekker iets anders te doen. De leraar had toch geen zin om daar iets op te zeggen. Een uurtje les van deze leerkracht was een uurtje studie!
 8. De eeuwige betweter
  Het is algemeen geweten dat leerkrachten graag uitleg geven. Ze praten graag, vertellen je graag hoe iets in elkaar zit of hoe iets moet. En dan heb je van die types leerkrachten die gewoon niet kunnen stoppen. Of ze het nu fout hebben of niet: zij hebben altijd gelijk. Met de eeuwige betweter kon je onder geen enkele voorwaarde een discussie aangaan. Inspraak, dialoog of kritiek werden niet toegestaan tijdens zijn of haar lessen.
 9. Please like me
  Je had altijd van die leerkrachten die té graag je vriend wilden zijn. Ze gebruikten woorden zoals ‘yolo’, ‘swag’ en andere hippe woorden die je tijdens het middelbaar gebruikte. Bovendien was deze leraar gekleed zoals een tienerjongen of -meisje. Hij/zij kon evengoed een leerling zijn. Soms lukte het deze persoon om geliefd te worden, maar nog vaker waren zijn pogingen een beetje zielig. Net doordat de leraar er zo graag wilde bij horen, werd benadrukt hoe hard hij/zij dat niet deed.
 10. Diegene die jou niet mag
  Iedereen mocht babbelen, tekenen, gek doen, behalve jij! Jij werd altijd opgezadeld met de vervelende taakjes. Deze leerkracht had een enorme pik op jou. Waarom? Je had geen idee. Hij of zij had unaniem besloten jou niet te mogen. De haat was uiteraard wederzijds. Hierdoor zakte je motivatie voor dat vak onder nul. Je vergat de boeken ervoor mee te nemen en vergat het huiswerk te maken. Maar dat was allemaal zijn/haar schuld!
 11. De leerkracht met de speciale lijfgeur
  Als deze leerkracht aanwezig was, kon je dat simpelweg ruiken. De meest intense zweetgeur hing dan in het klaslokaal. Je kon maar aan één ding denken: daar zo snel mogelijk weg geraken. Extra uitleg vragen deed je absoluut niet, want dat hield het risico in dat de leerkracht zich over jou ging buigen. Komt er nu een bepaalde leerkracht in je geheugen naar boven?
 12. De leerkracht die zijn job beu is
  Tijdens de helft van de lessen keken jullie films. Gedurende de andere helft rammelde de leerkracht de les monotoon af. Hij of zij was het écht beu om les te geven. Deze leerkracht telde gewoon de dagen af tot zijn of haar pensioen.

Dan had je waarschijnlijk ook nog een leerkracht die je tot in detail over zijn of haar avonturen vertelde. En dan vooral de vakantieavonturen. Die eeuwige verhalen over wandelen in Europa of wandelen in de Alpen kwamen echt wel je strot uit!

adminvlucht

Related Posts

Let’s go digital: hoe speel je in op digitalisering als school?

MyMepal; voor ieders wat wil

Dit zijn de beste tips voor als je een snelle en goede scriptie wilt schrijven!

10 uitspraken van docenten en leerlingen

10 uitspraken van docenten en leerlingen